Aparatul
Dentar

Tratamentul Ortodontic

Ortodonţia este o specializare a medicinei dentare care se ocupă de corectarea anomaliilor dentomaxilare, de îndreptarea poziției dinților, reglarea ocluziei (mușcăturii) și a rapoartelor dintre cele două maxilare.

Pe lângă aspectul inestetic, dinţii strâmbi sunt mai greu de îngrijit, pot fi pierduţi mai devreme din cauza carierii şi parodontopatiei şi obligă muşchii masticatori la un efort suplimentar ce poate duce la dureri de cap, disfuncţia articulației temporo-mandibulare şi dureri la nivelul gâtului, umărului şi spatelui.

Avantajele tratamentului ortodontic includ o mai bună sănătate orală, un aspect mai plăcut şi o durabilitate mai mare a dinţilor.

Dantura inainte si dupa tratamentul ortodontic
Fata ce tine un ipad in fata dintilor

Aparatul Dentar

Aparatele ortodontice sunt mijloacele prin care se realizează îndreptarea dinților.

Ele sunt de mai multe tipuri  — fixe sau mobile, vizibile sau mai puțin vizibile — şi se recomandă de către ortodont pentru fiecare caz individualizat. Acestea acţionează pentru realinierea dinţilor, reantrenarea muşchilor şi influenţarea creşterii maxilarelor. Aparatele ortodontice funcţionează prin exercitarea unei presiuni uşoare asupra dinţilor şi maxilarelor.

Cele mai utilizate tipuri
de aparat dentar

Metalic

Fabricat din oțel inoxidabil de înaltă calitate, aparatul dentar metalic rămâne de departe cel mai obișnuit tip de aparat ortodontic fix.

Există multe motive pentru care aparatul dentar metalic ramane popular – deoarece oferă o opțiune de tratament fiabilă, eficientă și economică. Spre deosebire de aparatele din trecut, brackeții de astăzi sunt mai mici, mai ușori și mai confortabil de purtat. Dacă doresti un aspect mai puțin tradițional este posibil să alegi elastice colorate pentru brackeți, asortând aparatul cu stilul tău.

Safir

Aparatul dentar de safir este foarte asemănător cu cel metalic tradițional ca mărime și formă, dar este construit din safir transparent care se deosebește greu de culoarea naturală a dinților, astfel încât brackeții sunt mai puțin vizibili.

Însă acest aparat nu este la fel de eficient ca cel metalic în cazul anomaliilor mai severe, este mai scump și mai pretențios.

Ești curios cum funcționează aparatul dentar ?

Dacă ești curios cum funcționează aparatul dentar, îți prezint un filmuleț demonstrativ preluat de la BRIGHT SIDE.